<!--:ro-->Noțiuni de bază în asistența juridică a consumatorilor de droguri<!--:-->

Noțiuni de bază în asistența juridică a consumatorilor de droguri

Legislația prezintă un interes din ce în ce mai crescut pentru diverse persoane, atât avocați, judecători și studenți la drept, oameni de afaceri și întreprinzători, cât  si oameni simpli, în special consumatori de droguri care doresc să-și știe drepturile și obligațiile în raport cu ceilalți și mediul în care își desfășoară activitatea. Totodată, cunoașterea legislației este necesara atât pentru cei care desfășoară activități cu specific juridic, dar și pentru cei care interacționează tangențial cu domeniul juridic. Astfel, lucrătorii outreach ai Programelor de Reducere a Riscurilor trebuie să cunoască legislația în vigoare pentru domeniul în care își desfășoară ei activitatea pentru ca astfel vor putea evita încălcarea unor norme de către consumatorii de droguri, și implicit sancționarea lor pentru aceasta, precum și asistență în soluționarea problemelor de ordin juridic deja existente.

Astfel, la 28 noiembrie 2014 în incinta Centrului de Asistență Integrată a persoanelor cu risc sporit de infectare / Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață” f. Bălți (TDV, Bălți) a avut loc trening-ul „Noțiuni de bază în asistența juridică a consumatorilor de droguri injectabile”. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea pentru prevenirea HIV si Reducerea Riscurilor (UORN) și a fost susținut financiar de către Fundația Soros Moldova în cadrul proiectului Sporirea durabilităţii financiare şi a capacităţii de implementare a programelor de reducere a riscurilor din republica Moldova”.

Scopul instruirii a constituit pregătirea personalului outreach ai Programelor de Reducere a Riscurilor din Republica Moldova cu privire la aspectele  juridice privind drepturile și obligațiile unui utilizator de droguri, referitor la mecanismele de asigurare a protecției drepturilor omului și declararea încălcării lor. La fel, participanții la instruire s-au familiarizat cu cele mai frecvente încălcări ale drepturilor consumatorului de drog, interacțiunea consumatorilor de drog cu poliția, interacțiunea lucrătorilor outreach cu poliția, în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu.  Totodată, s-a acordat o atenție deosebită noțiunii de juriști stradali.

Trainingul a fost moderat de către specialiști, juriști ai Uniunii Pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor și Asociației ”Promo-Lex”.

În final, participanții au apreciat relevanța subiectului, au menționat importanța competențelor dobândite, au apreciat lucrul moderatorilor și  calitatea instruirii.

Organizatorii instruirii rămân cu speranța că datorită cunoștințelor dobândite, mulți din lucrătorii outreach ai Programelor de reducere a riscurilor vor reuși să ofere asistența necesară consumatorilor de droguri în ceea ce privește aspectul juridic sau să refere corect cazul specialiștilor corespunzători.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.