O epidemie de HIV, la un pas să izbucnească în Romania. Situația este critică. Care sunt cauzele.

O epidemie de HIV, la un pas să izbucnească în Romania. Situația este critică. Care sunt cauzele.

Romania risca o epidemie de HIV, dar și de hepatită, în formele ei cele mai grave.

Este semnalul de alarmă pe care îl trag voluntarii Asociației Romane Anti-SIDA, după ce au rămas fară fonduri și nu mai au din ce să le cumpere seringi și prezervative consumatorilor de droguri.

Situația este critică pentru că dependenții de stupefiante vor folosi aceleași ace.

București, zona Gării de Nord. O seară aparent banală. Voluntarii împart seringi, prezervative și pansamente sterile, iar consumatorii de droguri așteaptă să le vina rîndul. Din nefericire, este ultima seară în care ambulanța socială ajunge în zonă.

După 14 ani, proiectul care a permis furnizarea de materiale sterile s-a încheiat. Pînă acum, banii veneau de la Uniunea Europeană.

Printre cei îngrijorați am găsit-o și pe Ioana. Se droghează de 4 ani, de cînd au aparut pe piață etnobotanicele. În acest interval s-a infectat cu HIV, după ce a folosit seringa altcuiva.

Mă simt o leguma… Am văzut mulți care au murit, au paralizat. E greu, suntem toți bolnavi. De-acum trebuie să iau de la colegi, alții iau de pe jos seringi folosite. Știu că sunt infectată și nu îmi mai este frică„, spune Ioana.

Toți acești oameni se învîrt într-o lume murdară. O față a societății nevăzută de autorități sau de oamenii cu bani și condiție socială, dar care există. Și este ca o molimă, lăsată să se extindă.

Oricînd un copil se poate înțepa într-un ac aruncat la întîmplare la coltul blocului. Oricînd o consumatoare care își vinde trupul poate îmbolnăvi un soț care se întoarce acasa la soție…

Un consumator are nevoie și de zece seringi zilnic. Teoretic, le-ar putea cumpăra cu 10-20 de lei. Doar că asta nu se întamplă. Fie nu sunt primiți în farmacii, fie nici nu mai ajung pînă acolo, preferînd să-și păstreze banii pentru droguri.

Dan Popescu, Asociația Romană Anti-SIDA: ”Se închid practic toate serviciile de schimb de seringi în București și în Romania și atunci riscul de infectare cu HIV, hepatita B și C în rîndul consumatorilor de droguri crește alarmant, pentru că nu mai au material steril de injectare. Încercăm să protejăm societatea protejînd consumatorii„.

Pentru a atrage atenția asupra situației, voluntarii și cîțiva dintre beneficiarii programului au protestat.

Agenția Națională Antidrog promite că, în cateva luni, va face rost de bani pentru materiale sanitare.

Ministerul Sănătății a oferit anul trecut 400.000 de seringi care au fost refuzate însă de consumatori, pe motiv ca nu sunt potrivite pentru nevoile lor.

Schimbul de seringi costă 500 de euro pe an pentru fiecare pacient, de 12 ori mai puțin decît tratamentul pentru HIV.

Aproximativ 20.000 de oameni, adică 1% din populatia Capitalei, consumă droguri injectabile. 88% dintre ei, adică aproape 18.000, sunt infectați cu hepatita C, iar aproximativ un sfert cu HIV.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.