ONG-urile din republică sunt netransparente, studiu

14137Organizaţiile neguvernamentale din Moldova sunt netransparente, nu îşi publică rapoartele de finanţare şi de audit din cauză că nu doresc, nu ştiu sau nu văd niciun beneficiu. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de către Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Republica Moldova „Contact”, transmite Info-Prim Neo.

Autorul studiului „Transparenţa şi durabilitatea financiară a Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova”, Gheorghe Caraseni, a menţionat că în total în republică sunt circa 8 mii de organizaţii, dintre care doar 30% din acestea sunt active. Contact a expediat tuturor ONG-urilor formulare prin care a solicitat să participe la studiu şi să le completeze. Astfel, din toate organizaţiile doar 16 au acceptat să participe, expediind formularele completate.

La studiu au participat doar organizaţii din domeniile drepturile omului, dizabilităţi, cultură, social-medical, educaţie. Nu a participat nicio organizaţie din domeniul mediu şi tineret. Dintre organizaţiile participante, 57% au solicitat ca datele despre activitatea lor să fie confidenţiale, iar restul au acceptat ca aceste date să fie publice.

La capitolul „mediatizarea rapoartelor şi deciziilor”, toate ONG-urile au răspuns că nu publică rapoartele financiare şi rapoartele de audit deoarece „nu există o cultură a transparenţei şi ONG-urile nu ştiu de ce trebuie să le publice”. Alte răspunsuri spun că „organizaţiile nu şi-au pus scopul să le publice”, sau „acestea rapoarte ţin de bucătăria internă a organizaţiei”. Unele organizaţii au motivat nepublicarea rapoartelor din lipsă de timp sau că nu au curajul să le publice.

Totodată, în studiu se menţionează că 25% dintre organizaţii nu au avut ocazia să ia cunoştinţă de Codul de Etică, 40% parţial cunosc prevederile Codului şi 35% spun că ştiu care sunt prevederile Codului de etică.

Referitor la baza-tehnică materială a ONG-urilor, 28,60% au spus că au oficiu propriu, 64% dintre organizaţii închiriază oficii şi 7,40% nu au un oficiu. Totodată, studiul arată că majoritatea au echipament de birou şi mobilier, 30% au automobile şi 80% au internet.

Referitor la voluntariat, 13,5% dintre ONG-uri nu au voluntari, 33% au câte o persoană sau două care activează pe bază de voluntariat şi 13% dintre organizaţii au peste 10 voluntari.

Autorul studiului mai spune că 35% dintre coordonatorii de proiect ai organizaţiilor au un salariu de până la 7 mii de lei, 25% au un salariu de până la 5 mii de lei şi 15% au câte 2 mii de lei. 30% dintre membrii de echipă au un salariu de 2 mii de lei, 40% au un salariu de 5 mii de lei şi 8% au un salariu de până la 7 mii de lei.

Din cele 16 organizaţii, 50% au răspuns că au un sponsor, 15% au câte 4 sponsori.

Gheorghe Caraseni a recomandat ONG-urilor să fie mai transparente, deoarece prin transparenţă acestea pot căpăta încrederea societăţii.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.