[:ro]Parlamentul şi Guvernul se bat pentru cantităţile de droguri şi substanţe psihotrope[:]

[:ro]Parlamentul şi Guvernul se bat pentru cantităţile de droguri şi substanţe psihotrope[:]

[:ro]

Autor: Irina Papuc

Deputații vor să obțină dreptul de a stabili prin lege ce cantitate de substanțe narcotice, psihotrope şi analogi aflate în circulație ilegală este mare sau mică, iar în funcție de aceasta să fie stabilite pedepsele pentru cei care săvârșesc astfel de infracțiuni. Un deputat a depus pe acest subiect o sesizare la Curtea Constituțională.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională de deputatul PCRM Elena Bodnarenco. Aceasta solicită Curţii să se expună dacă Guvernul are temei legal de a stabili cantităţile de substanţe pshitrope şi precursori ai acestora. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr.79 din 23 ianurie 2006. Aceasta conţine o listă cu substanţe narcotice şi psihotrope, dar şi cantităţile acestora, delimitate  în „mici”, „mari” şi „deosebit de mari”. Aici este elementul – cheie : în funcţie de cantitatea depistată la o persoană, fapta urmează să fie calificată drept contravenţie sau infracţiune, adică dacă va scăpa cu o amendă sau va face închisoare.

 Această listă conţine acum aproape 130 de substanţe, însă este în permanenţă completare, deoarece sunt identificate multe substanţe noi.

Astfel, potrivit deputatului Elena Bodnarenco Guvernul ar trebui să stabilească lista, însă nu şi cantităţile, argumentând că astfel sunt încălcate prevederile Constituţiei şi anume principiul delimitării puterilor în stat. Deputatul argumentează că Parlamentul este cel care elaborează legi, iar Guvernul aprobă Hotărâri pentru executarea lor.

Deputatul mai argumentează că în lipsa unei legi organice punerea în circulaţie şi comercializarea drogurilor nu ar „constitui un act delicvent”.

Marți, Curtea Constituțională urmează să se expună pe marginea acestui subiect.

Sursa: e-sanatate.md

[:]
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.