<!--:ro-->Pentru prima dată în Republica Moldova a fost marcată Ziua internaţională de informare şi sensibilizare cu privire la supradoze<!--:-->

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost marcată Ziua internaţională de informare şi sensibilizare cu privire la supradoze

Depăşind contextul național, la data de 31 august în lume este marcată Ziua internaţională de informare şi sensibilizare cu privire la supradoze rezultate în urma consumului de droguri. În contextul acestei zile, la data de 5 septembrie 2013, membrii asociației ,,Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți a desfășurat o acțiune pe Piața ,,Vasile Alecsandri”, pentru a lansa mesaje şi sensibiliza comunitatea referitor la problema supradozelor în ţară.

Organizatorii acțiunii, au organizat un flash mob pentru a sensibiliza organele de resort cu privire la problema deceselor cauzate de supradoze, au distribui materiale informaționale, au invitat trecătorii la expoziția de poze ”Furați de supradoze”, iar persoanele cu experiența utilizării drogurilor au mărturisit experiențele lor de viață.

Problema deceselor prin supradoze asociate consumului de opiacee constituie o provocare pentru cei peste 30 000 consumatori de droguri din Moldova. Conform surselor internaţionale din 100 de cazuri de supradoză, aproximativ 4 sunt letale. În Republica Moldova, supradozele practic sunt lipsă în cadrul programelor naţionale, ne referim în special la Strategia Naţională Antidrog (2011-2018) şi planul de acţiuni şi nu se regaseşte nici în Programul Naţional de prevenire şi control HIV/SIDA şi ITS la capitolul “Lucrul cu populaţiile cu risc sporit de infectare cu HIV/consumatorii de droguri injectabile”.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.