Portugalia, un exemplu dat lumii în decriminalizarea consumului de droguri. Îndemnul președintelui care a făcut posibilă această reformă: „Nu faceți nicio greșeală”

Portugalia. Puțin peste 10 milioane de locuitori. 23.000 dolari PIB pe cap de locuitor. A decriminalizat consumul de droguri pentru uz personal în 2001. A reușit performanța de a reduce sub 20 cazurile de infectare cu HIV relaționate cu consumul de droguri. A deschis prima unitate mobilă de injectare supravegheată și este pe cale să deschidă altele două.

A majorat contribuția pentru Fondul Global, fiind în continuare un exemplu de succes pentru sute de state care vin în mica țară „de la capătul Europei” să descopere cum poate fi transformată o problemă de sănătate publică într-un exemplu de succes ce continuă de mai bine de 20 de ani.

João Goulão este Coordonator național al programului portughez pentru droguri și alcool și director general al Directoratului General de Intervenție în Comportamentul Adicțiilor și Dependențelor, o entitate din cadrul Ministerului Sănătății din Portugalia și este responsabil cu coordonarea politicilor în acest domeniu. Este medic de profesie și, de asemenea, a făcut parte din Comitetul portughez care, în 1999, a pregătit raportul pe care a fost fondată prima Strategie portugheză privind decriminalizarea consumului de droguri.

Într-un scurt interviu, avut loc în Portugalia în cadrul Conferinței Internaționale de Reducere a Riscurilor 2019, João Goulão mi-a spus că problema consumului de droguri era atât de gravă în Portugalia anilor de după revoluția din 1974, întrucât cu greu găseai o familie portugheză unde măcar un membru să nu fi fost afectat de dependența de droguri.

João Goulão, centru. Foto: Harm Reduction International

Domnule Goulão, au trecut aproape 20 de ani de la intrarea în vigoare a Strategiei care a prevăzut decriminalizarea consumului de droguri pentru propriul consum în Portugalia. Care s-au dovedit a fi provocările cel mai greu de realizat în acești ani?

Portugalia s-a confruntat cu o explozie a consumului de droguri după revoluția din anul 1974. Nu a fost o problemă care să afecteze anumite grupuri, adică cetățenii marginalizați, ci pe toți. Era aproape imposibil să găsești o familie portugheză care să nu fi avut măcar un membru consumator de droguri. Totul a început cu canabisul, care era foarte accesibil, apoi s-a trecut la nivele ridicate de heroină. Atunci problema consumului de droguri a devenit și o preocupare reală pentru politicieni. A fost creat un grup de lucru, printre care m-am numărat și eu, și am propus o strategie care să aibă o cu totul altă abordare: să se axeze pe suport și tratament. Această abordare a venit din conștientizarea faptului că avem mai degrabă o problemă de sănătate publică, decât de criminalitate.

Atunci, prin anii 1978 și 1979, dacă ați fi întrebat oameni pe stradă care este cea mai mare preocupare a lor, toți v-ar fi răspuns că este problema consumului de droguri. Era un consens național în această privință. Guvernul pur și simplu trebuia să facă ceva. Strategia a avut susținerea politică, a fost votată și în anul 2001 a intrat în vigoare. A presupus costuri mari, este adevărat, dar cu mult mai ieftin decât să investești în închisori. Prima evaluare, după primii ani de aplicare a strategiei, ne-au confirmat că au început să scadă mult cazurile de infectare cu HIV, decesele de supradoze au scăzut, criminalitatea a scăzut, iar oamenii au început să aprecieze aceste reușite. Însă, odată cu această normalizare a situației, problema consumului de droguri a început să se ducă tot mai la coadă, în lista de priorități a politicienilor.

În Lisabona și-a început activitatea recent o cameră mobilă de injectare supravegheată. Cum funcționează?

Așa este, o cameră mobilă, mai exact o furgonetă a început să funcționeze de săptămâna trecută (aprilie 2019). Circulă pe un traseu prestabilit, în locuri prestabilite. Consumatorii pot utiliza seringi sigure, sunt consultați de asistente medicale care le propun testarea la prezența maladiilor infecțioase și îi orientează către programe de reducere a riscurilor. Există supraveghere și intervenție de urgență a personalului, dacă este nevoie, de exemplu în caz de supradoze.

Portugalia a fost pioneră în decriminalizarea consumului de droguri, dar deschiderea unor camere de injectare asistată a fost o luptă grea. Din ce motiv?

Pentru că încă există foarte multe controverse. Oamenii spun: bine, este foarte important, înțeleg, dar numai nu în ograda mea. Ca să poată exista o cameră într-un imobil avem nevoie un consens între municipalitate și Guvern. Până acum am găsit acest consens în Lisabona și urmează să fie deschisă și o unitate fixă.

Care sunt costurile pentru această unitate mobilă?

Această unitate a costat 150 mii de euro și pe parcursul primului an va fi finanțată de municipalitate. După ce va avea loc o evaluare a activității acesteia, va trece în gestiunea SICAD.

Republica Moldova a adoptat până acum o formă de decriminalizare care însă rămâne pe hârtie din cauza cantităților extrem de scăzute pe care o persoană poate să le aibă asupra sa pentru propriul consum. Astfel, cade automat sub incidența infracțiunilor penale. Ce ați recomanda autorităților noastre să schimbe?

Și Portugalia trebuie să revadă cantitățile pentru propriul consum, deoarece cele prevăzute în strategie sunt depășite de timp și nu mai corespund realității de astăzi. Cel mai important este să existe cantități realiste, foarte bine analizate, dar și limite foarte clare. Astfel ca să nu fie lăsat arestul la discreția polițistului: să aresteze persoana pentru că pare traficant de droguri sau să-l lase să plece? Și dacă nu veți avea limite clar definite prin lege, decriminalizarea pur și simplu nu va funcționa.

Programele de reducere a riscurilor în cifre

Ultimele date disponibile, din anul 2017, arată că în Portugalia au fost implementate 41 de proiecte ce aveau la bază activități de reducere a riscurilor. Acestea au inclus: schimb de seringi, terapie de substituție cu opioide, distribuție de prezervative, deschiderea camerelor de injectare asistată, programe de outreach, asigurarea cu Naloxonă și terapii ca soluție alternativă încarcerării. Astfel, pe parcursul anului 2017 au fost distribuite peste 1 milion 400 de mii de seringi, ceea ce a dus la scăderea de patru ori a ratei de infectare cu HIV prin intermediul administrării drogurilor injectabile. În 2017 au fost înregistrate 18 cazuri de acest fel. De asemenea, decesele de supradoză au scăzut de la aproape 100 în anul 2008 la sub 40.

Portugalia și-a triplat contribuția către Fondul Global

În cadrul celei de-a 26-a ediție a Conferinței Internaționale de Reducere a Riscurilor, ce a avut loc în orașul Porto, Portugalia, autoritățile portugheze au anunțat că triplează, pentru a șasea Reaprovizionare a Fondului Global, contribuția sa. Astfel, Portugalia va contribui cu un angajament de 750 de mii de euro.

„Ministerul portughez al Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe au plăcerea de a anunța această contribuție importantă la o cauză care nu este numai a noastră, dar suntem solidari cu acest angajament, deoarece suntem conștienți de faptul că solidaritatea și împărtășirea eforturilor sunt instrumente-cheie pentru a asigura mai multă și mai bună sănătate pentru toți, fără să lăsăm pe nimeni în urmă”, a spus Raquel Duarte, secretar de stat al Ministerului Sănătății din Portugalia.

Raquel Duarte, secretar de stat al Ministerului Sănătății din Portugalia. Foto: Harm Reduction International

În țările din întreaga lume în care Fondul Global investește au fost salvate mai mult de 27 de milioane de vieți, iar numărul persoanelor care au murit de SIDA, tuberculoză și malarie a fost redus cu o treime. Fondul Global asigură acest impact, datorită unei game variate de parteneri, inclusiv parteneri bilaterali, agenții multilaterale și tehnice, companii din sectorul privat, fundații etc. Fondul Global urmărește să ridice cel puțin 14 miliarde USD pentru cel de-al șaselea ciclu de strângere de fonduri pentru reaprovizionare. Fondurile vor ajuta la salvarea a 16 milioane de vieți, vor reduce la jumătate rata mortalității cauzate de HIV, tuberculoză și malarie și vor construi sisteme de sănătate mai puternice până în 2023. Franța va găzdui la 10 octombrie 2019 la Lyon cea de-a șasea reuniune a Fondului Global de Reaprovizionare.

Jorge Sampaio, fostul președinte al Portugaliei: „Nu vă permiteți greșeli”

Tot în cadrul aceluiași eveniment, a ținut un discurs emoționant Jorge Sampaio, președinte al Portugaliei între anii 1996-2006 și membru al Comisiei globale privind politica în domeniul drogurilor (GCDP). Jorge Sampaio a fost un promotor al reformei de decriminalizare a consumului de droguri în țara sa și acum a transmis un mesaj important pentru cei care vor decide politica antidrog în următoarele decenii.

Jorge Sampaio, președinte al Portugaliei între anii 1996-2006. Foto: Harm Reduction International

„În aceste vremuri destul de întunecate, dominate de eșecuri și regrese în multe domenii, este bine să spunem o poveste de succes! Această poveste este despre reforma noastră pionieră a politicii antidrog implementată de peste 20 de ani, pe baza unei viziuni noi. Au fost introduse două schimbări majore care au exprimat o schimbare culturală reală în privința modului în care țara noastră percepea problema. În primul rând, atenția a fost îndreptată către utilizatorii de droguri, pentru a le oferi ocazia de a fi îngrijiți într-o manieră holistică și cuprinzătoare, cu implicarea lucrătorilor medicali și sociali. În al doilea rând, întreaga chestiune a infracțiunilor de consum de droguri a fost în general eliminată din cadrul legislației penale și al sistemului de justiție penală. Consumatorii de droguri nu mai sunt închiși sau tratați ca infractori. Această nouă abordare îndrăzneață, umanistă și pragmatică a condus la următoarele rezultate: a scăzut numărul consumatorilor de droguri, numărul de consumatori de droguri care au intrat în tratament voluntar a crescut, numărul de cazuri recent raportate de HIV și SIDA în rândul consumatorilor de droguri dependenții a scăzut substanțial în fiecare an din 2001. Ratele de mortalitate legate de droguri au scăzut și ele”.

„Doamnelor și domnilor, nu faceți nici o greșeală. Succesele nu sunt nemuritoare. Ceea ce era inovator în trecut și schimbările produse în bine trebuie păstrate sub monitorizare permanentă, evaluare și revizuire. Politicile publice trebuie să se adapteze noilor tendințe și să facă față provocărilor emergente și pe termen lung. Nu este timp să așteptăm laude. Toate țările, toate orașele, toate comunitățile pot contribui mai mult pentru a realiza pe deplin accesul și acoperirea de servicii pentru toți. Numai eforturile comune și acțiunile de colaborare la toate nivelurile –  internațional, regional, național și local – care reunesc tot felul de actori – guvernele centrale și locale, organizații ale societății civile, grupurile de pacienți – pot aduce schimbări. Să nu renunțăm, deoarece există încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la o reglementare legală a tuturor drogurilor în funcție de potențialele lor daune. În acest context, reducerea riscurilor s-ar realiza mai ușor și ar oferi politici publice care să aibă baze solide”, a continuat fostul președinte al Portugaliei. Jorge Sampaio a atenționat asupra viitorului Raport Comisiei globale privind politica în domeniul drogurilor (GCDP), care va fi lansat pe 25 iunie la Lisabona.

„Pentru prima dată acest Raport va aborda clasificarea internațională a medicamentelor, arătând că acestea au o corelație redusă sau deloc cu prejudiciile lor evaluate științific. Cu toate acestea, după cum știm cu toții, a jucat un rol important în modelarea percepțiilor actuale și potențialele pericole”.

Autor: IRINA PAPUC

Sursa: http://sanatateinfo.md

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.