Prezervativul Feminin

Prezervativul Feminin

Ce este prezervativul feminin?

Prezervativul feminin este un înveliş sau pungă cu o lungime de 17cm. Se poartă de către femei în timpul actului sexual. Acesta căptuşeşte vaginul şi ajută la prevenirea sarcinii şi a infecţiilor sexual transmisibile (ITS), inclusiv HIV.

La fiecare capăt al prezervativului se află un inel flexibil. La capătul închis al învelişului, inelul flexibil este inserat în vagin pentru a menţine prezervativul feminin în locul cuvenit. La celălalt capăt al învelişului, inelul rămîne în afara vulvei la intrarea în vagin. Acest inel serveşte drept ghid în timpul penetrării şi previne intrarea învelişului pe deplin în vagin.

Înăuntrul prezervativului de află un lubricant în bază de silicon, dar se pot utiliza şi lubricante adiţionale. Prezervativul nu conţine spermicide. Prezervativul feminin nu trebuie să fie utilizat concomitent cu prezervativul masculin din latex, întrucît fricţia dintre două prezervative ar putea cauza ruperea acestora.

Prezervativul feminin este disponibil în Europa din anul 1992 şi a fost aprobat în 1993 de către FDA (autoritatea americană pentru administrarea medicamentelor şi a alimentelor). Acesta este disponibil în multe ţări, iar cel puţin în cantităţi limitate – în întreaga lume. Prezervativul feminin este o marcă înregistrată în mai multe ţări, inclusiv FC Female Condom, Reality, Femidom, Dominique, Femy, Myfemy, Protective şi Care.


Cum se utilizează prezervativul feminin?

Deschideţi pachetul cu atenţie. Alegeţi o poziţie confortabilă pentru inserare – pe vine, cu un picior ridicat, în poziţie aşezată sau culcată. Asiguraţi-vă că prezervativul este suficient de lubricant. Asiguraţi-vă că inelul interior este la capătul de jos închis al învelişului şi ţineţi învelişul cu capătul deschis atîrnînd în jos.

Comprimaţi inelul interior cu degetul mare şi cel mijlociu (astfel încît să devină alungit şi subţire) şi inseraţi inelul interior şi învelişul în deschiderea vaginală. Inseraţi atent inelul interior în vagin şi împingeţi-l în sus. Plasaţi degetul arătător înăuntrul prezervativului şi apăsaţi inelul interior atît cît puteţi. Asiguraţi-vă că prezervativul este inserat drept, fără a fi sucit înăuntrul vaginului. Inelul exterior trebuie să rămînă în afara vaginului. Penisul trebuie să fie ghidat în prezervativ pentru a asigura că penisul nu alunecă în vagin în afara prezervativului. Utilizaţi suficient lubricant astfel ca prezervativul să rămînă la locul lui în timpul actului sexual.

Dacă prezervativul alunecă în timpul actului sexual, sau dacă intră deplin în vagin, opriţi-vă imediat şi scoateţi prezervativul feminin. Apoi inseraţi unul nou şi adăugaţi mai mult lubricant la capătul învelişului sau pe penis.

Pentru a scoate prezervativul, rotiţi inelul exterior atent şi trageţi prezervativul în afară menţinînd sperma înăuntru. Înveliţi prezervativul în pachet sau într-un material şi aruncaţi-l. Nu îl aruncaţi în veceu. În general se recomandă ca prezervativul feminin să nu se re-utilizeze.

Prezervativul feminin ar putea să pară nefamiliar la început. Prezervativul feminin ar putea fi diferit la atingere şi unele persoane consideră că este greu de inserat. Unele femei au constat că, odată cu timpul şi experienţa, utilizarea prezervativului feminin devine tot mai simplă.


Care sunt beneficiile?

 • Oportunitate pentru femei de a împărtăşi responsabilitatea privind prezervativul cu partenerii lor
 • O femeie poate utiliza prezervativul feminin dacă partenerul refuză să utilizeze prezervativul masculin
 • Poliuretanul, materialul din care este făcut prezervativul feminin, este mai puţin probabil să cauzeze reacţii alergice decît prezervativul masculin din latex. Nu este clar dacă prezervativele din latex sau poliuretan sunt mai trainice – studiile sunt ambigue. La ambele tipuri, totuşi, probabilitatea de rupere este foarte mică, dacă sunt utilizate corect.
 • Prezervativul feminin protejează împotriva majorităţii ITS şi a sarcinii, dacă se utilizează corect
 • Acestea poate fi inserat cu pînă la 8 ore înainte actului sexual şi nu interferează momentul pasional
 • Poliuretanul este subţire şi are conductibilitate termică şi senzaţională
 • Prezervativul masculin poate fi utilizat cu lubricanţi în bază de ulei
 • Nu este nevoie de condiţii speciale de păstrare întrucît poliuretanul nu este afectat de schimbări de temperatură şi umiditate. Data de expirare a prezervativelor feminine este de 5 ani de la data manufacturării.

Care sunt dezavantajele?

 • Inelul exterior este vizibil în afara vaginului, ceea c ear putea face unele femei să se simtă stîngenite
 • Prezervativul feminin ar putea produce zgomote în timpul actului sexual. Adăugarea de lubricant ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme
 • Unele femei întrunesc dificultăţi la inserarea şi scoatere prezervativului feminin
 • Are o marjă de eroare mai înaltă în prevenirea sarcinilor nedorite comparativ cu metodele non-barieră aşa ca pastilele anticoncepţionale
 • Este relativ scump şi relativ greu disponibil în unele ţări
 • Se recomandă ca prezervativul feminin să nu fie re-utilizat

Se poate de re-utilizat prezervativul feminin?

Se consideră că disponibilitatea limitată şi costul înalt a făcut unele femei să re-utilizeze prezervativele feminine în unele ţări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă utilizarea unui noi prezervativ masculin sau feminin la fiecare act sexual pentru cei care utilizează prezervativul drept metodă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite şi/sau ITS/HIV.

OMS nu recomandă sau promovează re-utilizarea prezervativelor feminine, dar a lansat un document împreună cu repere şi consultanţă pentru managerii de program care ar putea considera re-utilizarea prezervativelor feminine în condiţii locale.


Utilizarea prezervativului feminin pentru contacte sexuale anale

Unele persoane utilizează prezervativul feminine pentru sex anal. Cu toate că s-ar putea să funcţioneze eficient, este dificil de utilizat şi ar putea fi dureros. Există de asemenea şi riscul apariţiei sîngerărilor rectale, ceea ce sporeşte riscul de contractare HIV. Astfel, este mai bine de utilizat prezervativul feminin pentru contacte sexuale anale împreună cu lubricant care să NU conţină Nonoxynol 9.


Susţinerea utilizării prezervativelor feminine

OMS şi UNAIDS încurajează introducerea prezervativului feminin drept o nouă metodă de prevenire a sarcinii şi infecţiilor, precum şi drept un instrument adiţional în eforturile de a răspunde la nevoile femeilor şi a bărbaţilor de sănătate sexuală şi reproductivă. Prezervativul feminin este eficient şi pentru prevenirea ITS/HIV/SIDA în ariile cu o prevalenţă înaltă.


Utilizarea pe glob şi disponibilitatea

Prezervativul feminin este utilizat pe larg în ţările care promovează activ utilizarea acestora, aşa ca Africa de Sud, Ghana şi Zimbabwe. Cu toate că în alte ţări, inclusiv Moldova, nu sunt atît de populare. Pentru a deveni o formă de contracepţie acceptată şi disponibilă, trebuie să se întreprindă un efort global de promovare a prezervativelor feminine şi de a le face mai disponibile.


Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.