Primul ajutor în caz de supradoză

Primul ajutor în caz de supradoză

Drogurile acționează asupra creierului, care controlează celelalte părți ale corpului și funcțiile lor. Astfel drogurile acționează asupra vieții. Drogul consumat în exces afectează în mod periculos starea de sănătate fizică și mentală, ceea ce poate conduce la comă sau deces, drept rezultat al supradozării.

Potrivit specialiștilor de la Centrul de instruire pentru acordarea ajutorului de urgență, Asistența Medicală Urgentă Nord, „primul lucru pe care trebuie să-l acordăm în cazul în care întâlnim o persoană în stare de supradoză de droguri ar fi să ne păstrăm calmul şi să chemăm ambulanţa la numărul unic de urgenţă 903. Însă pînă la sosirea specialiştilor, ar trebui să aşezăm pacientul în poziţia de siguranţă, adică pe o parte, cu o mînă poziţionată sub cap şi să rămînem lîngă el pînă cînd ajunge ambulanţa. În situații extreme, putem oferi primul ajutor de urgență, ce ar implica resuscitarea cardio respiratorie, (respirație artificială) și masajul direct al inimii”.

Pentru a fi pregătiți în „Acordarea primului ajutor în cazul supradozelor în mediul consumatorilor de droguri injectabile și utilizarea naloxonei”, Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, filiala Bălți cu suportul tehnic al echipei Centrului de Resurse în domeniul Reducerii Riscurilor, Uniunea pentru Prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor(UORN), a organizat în perioada 24-30 iulie 2015, în mun. Bălți, or. Fălești și or.Ungheni, instruiri pentru personalul și clienții programelor de reducerea riscurilor.

Instruirea a permis practicarea pe manechin a tehnicilor de prim ajutor în caz de supradoză. Specialiștii au prezentat pașii de utilizare a Naloxonei în cazul unei supradoze cu opiacee.

„Prin desfăşurarea acestor instruiri se tinde spre informarea, dar și dezvoltarea abilităților de oferire a primului ajutor în caz de urgență, care este importantă unui lucrător al programelor de Reducerea Riscurilor în comunicarea cu un consumator de droguri”, ne spune Mariana Orgheian, asistenta medicală în cadrul programului.

Activitatea dată a fost organizată în cadrul proiectului „Organizarea serviciilor sensibile la dimensiunea de gen și prevenirea supradozărilor”/grantul „Prevenirea HIV/ITS în rîndul consumatorilor de droguri injectabile din Bălți, Fălești și Ungheni în baza Strategiei de Reducerea Riscurilor”,realizat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, implementat de Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, filiala Bălți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.