Autor: Sorina David
Aproximativ o sută de activiști și bolnavi cu hepatite virale din Republica Moldova au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății. Mulți dintre ei au venit din localități îndepărtate pentru a-și arăta nemulțumirea față de sistemul medical din țară și pentru a cere dreptul la sănătate, garantat de Constituție. Deși suferă de mai mulți ani de hepatită, mulți dintre ei așteaptă de ani de zile să beneficieze de tratament gratuit. Mai grav este însă că, din diferite motive, alți bolnavi nici măcar nu sunt incluși în lista de așteptare, fiind sortiți astfel la moarte lentă.
Vitalie are 49 de ani și este din municipiul Bălți. Bărbatul povestește că la aproape 30 de ani a aflat că are hepatita C, însă atunci medicii nu i-au explicat ce înseamnă de fapt această maladie și cât de gravă este ea. Nu știe cu siguranță cum s-a infectat, însă intuiește că pe cale sexuală.
„Atunci am fost diagnosticat cu mai multe maladii, printre care și hepatita C. Pentru medicul infecționist eu eram un oarecare, așa că nu mi-a atras foarte multă atenție și nu mi-a explicat ce înseamnă această boală, cum trebuie tratată. Am văzut că infecționistul nu mi-a zis nimic așa că am crezut că nici boala nu este atât de gravă. Câțiva ani mai târziu am aflat că ficatul meu este foarte grav afectat. Să fi fost informat la timp și cum trebuie poate nu ajungeam în această situație”, afirmă Vitalie.
„Eu tot am dreptul la sănătate”
Astfel, din cauza vârstei, dar și a stării prea grave de sănătate bărbatul nici măcar nu a fost inclus în lista de așteptare pentru tratamentul hepatitei C. Pentru autorități prioritari la tratamentul hepatitelor virale sunt tinerii, copii și persoanele apte de muncă. Deși Vitalie este apt de muncă, din cauza mai multor probleme de sănătate pe care le are, totuși nu a fost inclus în lista de așteptare.
„Trăiesc cinstit, lucrez și plătesc impozite la stat. De ce statul nu poate să mă ajute când eu am nevoie? Nici măcar nu sunt inclus în lista de așteptare. De ce? Eu tot am dreptul la sănătate ca și toți ceilalți. Nu vreau să fiu îngropat de viu”, afirmă indignat Vitalie.
În aceeași situație se află și Ruslan. Are 38 de ani, însă nu a fost inclus în lista de așteptare pentru că are HIV și este fost consumator de droguri.
„Eu înțeleg că HIV nu se tratează, însă hepatita C – da. Dacă eu am HIV nu înseamnă că din start sunt condamnat la moarte prematură. Eu nu am 15 mii de dolari ca să mă tratez. Nu pot să-mi vând casa și apoi să trăim cu familia pe drumuri”, afirmă Ruslan.
„Vindeți un rinichi, pentru a-ți trata ficatul”
În aceste condiții, în Republica Moldova mor anual aproximativ 3.000 de persoane cu diferite forme de hepatită. Datele arată că în Republica Moldova trăiesc 175 de mii de bolnavi cu hepatite virale, mai exact-5% din populația țării. Din totalul acestora, doar 300 beneficiază de tratament gratuit, iar 600 de persoane sunt incluse în lista de așteptare.
„Autoritățile continuă să economisească pe sănătatea oamenilor, argumentând că nu sunt bani în buget. Cu toate acestea cumpără tratament ce costă 15 mii de dolari, în timp ce în state precum Ucraina, Georgia acest tratament costă cinci mii de dolari. Noi cerem ca statul să mărească bugetul pentru Programul național de luptă împotriva hepatitei, să schimbe mecanismul achiziționării preparatelor”, a declarat Ruslan Poverga, președintele organizației „Inițiativa pozitivă”.
Participanții la protest au purtat pancarte cu inscripții „Vindeți un rinichi, pentru a-ți trata ficatul”, „Prețul tratamentului, egal cu sentință de moarte”, și „Hepatita C nu e vitamina C”. Aceștia au improvizat înmormântarea Moldovei, groparii fiind Miniaterul Finanțelor, Ministerul Sănătății, medicii și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. După manifestare, viceminiștrii Sănătății, Mihai Ciocanu și Svetlana Cotelea, au invitat protestatarii la discuții. În cadrul întâlnirii, reprezentanții societății civile au cerut autorităților din domeniul sănătății să mărească bugetul pentru tratamentul persoanelor cu hepatite și să ieftinească costul tratamentului, în așa fel încât mai mulți bolnavi să aibă acces la tratament. În replică, responsabilii Ministerului Sănătății au menționat că și așa cu fiecare an numărul persoanelor care beneficiază de tratament gratuit crește.
„Vreau să vă amintesc că în 2007, când a fost inițiat Programul Național de combatere a hepatitelor virale B, C şi D, erau tratați gratuit doar 50 de persoane, iar bugetul alocat pentru acest segment era de 15 milioane de lei. În 2013 numărul celor tratați a ajuns la 300, bugetul alocat fiind de 50 de milione de lei. Costul tratamentului s-a redus cu 30-40 la sută, în comparație cu 2007, ceea ce este un progres”, a declarat Svetlana Cotelea, viceministrul Sănătății.
„Bugetul sănătății este limitat”
La rândul său, Mihai Ciocanu a afirmat că pentru anul viitor Ministerul Sănătății plănuiește să aloce peste 90 de milioane de lei, pentru tratamentul hepatitelor virale.
„Trebuie să înțelegeți că bugetul sănătății este limitat, însă în ultimii trei ani noi am reușit să dublăm bugetul pentru tratamentul hepatitelor virale. În 2015 se planifică alocarea a peste 90 de milioane de lei,, astfel numărul celor tratați va crește cu 100 sau 150 de persone. Mai mulți nu putem să acceptăm pentru tratament, deoarece trebuie să fim siguri că avem resurse ca să-i tratăm pe acei care deja au inițiat tratamentul”, a declarat viceministrul Sănătății Mihai Ciocanu.
Acesta a mai promis protestatarilor să organizeze o întâlnire cu responsabilii companiilor farmaceutice, la care vor fi invitați și reprezentanții societății civile, unde se va renegocia costurile tratamentul hepatitelor virale.
Protestul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a hepatitei, care este marcată anual pe data de 28 iulie.
Lasă un răspuns