Răspunsul Ministerului Sănătății vizavi de prioritățile de finanțare în HIV/SIDA

Cunoaștem cu toții faptul că Ministerul Sănătății a planificat în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu 48 mln. lei si 56 mln. lei pentru anul 2014 și respectiv anul 2015, pentru Programul Național de prevenire și control HIV/SIDA. La data de 16 aprilie, Asociația Obștească „Inițiativa pozitivă” și Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) au emis o adresare  Ministerului Sănătății (vezi mai jos) cu solicitarea de a specifica repartizarea resurselor specificate, ținînd cont de prioritățile Programului Național – tratamentul ARV și profilaxia în grupurile cu risc sporit de infectare.
La data de 10 iunie a fost primit răspunsul de la Minister (vezi mai jos). Conform scrisorii de raspuns, pentru anul 2014 este planificată urmatoarea repartizare a resurselor:
  1. Procurarea TARV (inclusiv profilaxia cu clotrimazol, tratament ambulator, tratamentul femeilor insarcinate, tratamentul sifilisului) – 16 878 900 lei
  2. Investigații de laborator, teste și reactive – 4 537 400 lei
  3. Activități de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare (seringi UDI, altele) – 26 816 000 lei
Deci avem parte de noutăți bune, prin acest raspuns Ministerul Sănătății confirmă angajamentul de a susține programele noastre din resurse bugetare. Rîmîne deschisă întrebarea cu privire la mecanismul de finanțare a ONG-urior care realizează activități de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare. Sperăm, în scurt timp să avem și pentru acest subiect un răspuns clar și lansarea procesului de elaboare a acestui mecanism.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.