Reprezentanții organizaților de pacienți din Republica Moldova vă invită la funeralii

ISsRSzyAGNwF9n7nVUvzhgReprezentanții organizațiilor de pacienți din Republica Moldova vă invită la funeralii – Ministerul Sănătății, Miniterul Finanțelor, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și companiile farmaceutice înmormântează anual peste 3000 persoane cu hepatite din Moldova!

La 28 iulie curent, de Ziua Internațională de luptă împotriva hepatitei, la orele 10.00 va începe ceremonia de înmormântare a noilor jertfe a indiferenței și corupției de sistem.

Organizatorii acțiunii, vin să reproșeze Ministerului Sănătății, Miniterului Finanțelor, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, dar și companiilor farmaceutice, că lipsa finanțării corespunzătoare, prețurile exagerat de scumpe și inaccesibile pentru tratamentul hepatitelor, iar mecanismele ineficiente de achiziții publice, nu fac decât să sporească numărul deceselor din cauza hepatitelor. Astăzi, în Republica Moldova tratamentul hepatitelor costă aproximativ 15.000 de  euro.

Atenționăm că Republica Moldova ocupă primul loc în rândul țărilor europene în ceea ce privește mortalitatea provocată de hepatite, iar mii de oameni care trăiesc cu hepatite în Moldova și au nevoie de tratament, se înscriu la rând în listele de așteptare, pe când statul, în cadrul  Programului Național de tratament al Hepatitelor oferă tratament doar pentru 300 de persoane.

Sicriul, însoțit de coroanele din partea Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și companiilor farmaceutice, va porni pe strada Vasile Alecsandri 1, spre incinta Ministerului Sănătății, începînd cu orele 09.30.

Acțiunea este susținută de către Uniunea pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor din RepublicaMoldova (UORN), Asociația Inițiativa Pozitivă, Liga Persoanelor care trăiesc cu HIV și platforma organizațiilor societății civile active în lupta cu tuberculoza (TBNET Moldova).

Pentru informații suplimentare, contactați:

Rodica Ivtodi, tel. 068110012

coordonator PR&Advocacy, A.O Inițiativa Pozitivă

Ala Iațco, tel. 079571441

președinte, Uniunea pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.