Reprezentanții Uniunii și ai Asociației Promo-LEX au participat, astăzi, la audierile publice cu privire la răspunsul statului la nevoile persoanelor consumatoare de drog

Reprezentanții Uniunii și ai Asociației Promo-LEX au participat, astăzi, la audierile publice cu privire la răspunsul statului la nevoile persoanelor consumatoare de drog, organizate de Parlamentul Republicii Moldova pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Intervențiile celor 2 asociații active in domeniul drepturilor omului, sănătății și securității publice au vizat urmatoarele isubiecte:

Consumatorii de droguri în sistemul de justiție penală al Republicii Moldova – probleme actuale, statistici). Lipsa alternativelor la pedeapsă pentru infracțiunile asociate consumului de droguri;

Tipul și gravitatea infracțiunilor legate de consumul de droguri. Problema reglementării cantităților de droguri, pentru care survine răspunderea penală. Concluzii și recomandări în identificarea soluțiilor de promovare a alternativelor în cazul suspecților infracțiunilor asociate consumului de droguri.

barierele și oportunitățile în prestarea asistenței eficiente la nivel de comunitate adresate persoanelor consumatoare de droguri.

În cadrul audierilor s-a decis crearea grupurilor de lucru tematice, pentru îmbunătățirea serviciilor de asistență a persoanelor consumatoare de droguri: modificări la codul penal și codul de procedura penală; revizuirea Hotărârii de Guvern nr. 79 „Lista substanțelor stupefiante, psihotrope și a plantelor care conțin astfel de substanțe depistate în trafic ilicit, precum și cantitățile acestora”; servicii specializate pentru consumatori de droguri; prevenirea cererii in mediul copiilor și tinerilor.

Dialogul a fost susținut și de AFI: Act For Involvement Initiativa Pozitiva A.O. „Pas cu Pas regiunea Sud” Fundația Soros Moldova UNODC Moldova UNAIDS Moldova @Puls comunitar, Centrul de Resurse YK Neovita Inspectoratul Național de Probațiune – Ministerul Justiției al RM Dispensarul Republican de Narcologie

Video integral audieri: http://bitly.ws/sq62

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.