<!--:ro-->Reuşita depinde de puterea voinţei și motivaţia consumatorului<!--:-->

Reuşita depinde de puterea voinţei și motivaţia consumatorului

Oricare ar fi factorul psihologic, medical, social a consumului de droguri, responsabilitatea o deţine persoana.

Diferiţi consumatori consumă droguri diferite, din motive diferite. Unele droguri pot crea adicţie sau dependenţă mai repede decît altele. Dependenţa depinde de drogul în cauză, de persoană, de motivul pentru care aceasta consumă respectivul drog, de circumstanţa şi de felul în care drogul este consumat.

Prin dependenţă trebuie să înţelegem ,,starea psihică sau fizică ce rezultă din interacţiunea unui organism şi a unui medicament caracterizată prin modificări de comportament şi alte reacţii, însoţite totdeauna de nevoia de a lua substanţa în mod continuu sau periodic pentru a-i resimţi efectele sale psihice şi uneori pentru a evita suferinţele”.

Drogurile pot fi folosite de indivizi în mod:

  • excepţional, constituind în sine operaţiunea propriu-zisă de a încerca o dată sau de mai multe ori un drog, fără a continua această practică;
  • ocazional, folosire a drogurilor în formă intermitentă, fără a se ajunge pînă la dependenţă fizică şi psihică;
  • episodic, folosirea drogurilor într-o anumită împrejurare;
  • sistematic, folosirea drogurilor caracterizată de apariţia şi instalarea dependenţei.

Exista cîteva metode de întrerupere a consumului sau a dependentei de droguri. Acestea cuprind: administrarea unor medicamente speciale, sub supraveghere medicala; tratamente de psihoterapie sau forme similare de tratament; aderarea la grupuri formate din foşti consumatori; reabilitarea într-un centru de dezintoxicare; detaşarea de situaţia sau grupul social unde a început consumul de droguri. Multe din metodele de mai sus costă bani, iar unele societăți nu asigură resurse adecvate în vederea abţinerii de la consumul de droguri și reabilitării.

De asemenea, reuşita depinde de puterea voinţei și motivaţia consumatorului.

Cu această opinie psihologul AO „Pentru prezent si viitor”, Lilia Todirascu și-a propus să realizeze o întrunire cu beneficiarii în data de 17.04.2013, la sediu. Au fost prezenţi 31 de persoane, cu diferite caracteristici: de ambele sexe, cu vîrsta cuprinsă între 23-48 de ani, termen și tip diversificat de consum, încercări a diferitor metode de tratare a dependentei.

Scopul întrunirii a fost depistarea modelului eficient care poate ajuta persoana să depăşească cu succes dependența de droguri. În cadrul întrunirii au fost diferite opinii vis-a-vis de tratamentul dependenţii, cei care au trecut  prin cîteva metode de tratament de mai multe ori s-au expus descurajaţi de ineficiența lor.

Ca urmare a discuţiei trecînd prin etapele de recuperare am ajuns la opinia majorității (unii au rămas cu opinia lor) că pentru efortul reuşitei depinde de persoană,  de dorinţa ei și scopul propus. Acest efort poate fi continuu pe parcursul vieţii, de aceea căutarea modelului potrivit la fel poate să fie îndelungat, dar niciodată inexistent.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.