Programele de reducere a riscurilor din Muntenegru si-au stopat activitatea

Organizațiile non-guvernamentale, care implementează programe de reducere a riscurilor din Muntenegru raportează că furnizarea de servicii de reducere a riscurilor în țară sa încheiat la 30 iunie 2015. Acest lucru se datorează faptului că țara este clasificată cu nivelul de venit – mai mare decât mediu, astfel, nu este eligibilă pentru finanțare din partea Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Deși unul dintre obiectivele programului de 9 ani a fost de a asigura sustenabilitatea în prestarea serviciilor de reducerea riscurilor, Guvernul din Muntenegru nu l-a îndeplinit, indiferent de opinia și suportul față de programele date din partea Ministerului Sănătății și Institutului de Sănătate Publică, care au subliniat importanța unor astfel de servicii în comunitate și în ciuda faptului că a fost efectuată Analiza cost-beneficiu, care arată că serviciile de prevenire per client (care costă 6-10 euro pe lună) sunt mai cost-eficiente decât costul tratamentului pentru infecția cu HIV (care în acest moment este 1200-1500 de euro pe lună) sau hepatita C (1.500 si 2.000 de euro pe luna).

În acest sens, organizațiile din domeniu, susținute de UNDP, atenționează că în ultimii ani există o creștere constantă a numărului de consumatori de droguri injectabile și cu toate că prevalența HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile rămâne scăzută (1% din numărul total de cazuri înregistrate) prevalența hepatitei C constituie 55%.

La moment, programul de reducere a riscurilor activ in tara este format doar dintr-un centru cu servicii cu posibilități/capacitati minime pentru consumatori de droguri injectabile, în care functioneaza doar 2 lucratori, în timp ce toate celelalte centre, precum și serviciul de outreach mobil au fost închise. Serviciul in starea actuala va continua sa functioneze până în luna octombrie a anului curent, până când nu vor finisa toate sursele.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.