Schimb de experiență în cadrul celei de a IV-a Conferințe Naţionale privind Terapia de Substituție cu Opioide în Ucraina

La Kiev, în perioada 23-24 iunie 2011,  a avut loc cea de a IV-a Conferință Natională privind Terapia de Substituție cu Opioide (TSO), avînd ca generic “Problemele actuale în dezvoltare TSO în Ucraina: Accesibilitate, Calitate, Viabilitate”.  Scopul acestui eveniment a fost promovarea unor masuri durabile in oferirea serviciilor de TSO avind ca baza experiența Ucrainei, Moldovei și Belorusiei în domeniul Terapiei de Substituție cu Opioide. Un obiectiv al acestei conferinte a fost schimbul de bune practici și elaborarea unui plan național de acțiuni. Conferința face parte din activitatile proiectului „Acordarea de sprijin organizatoric, tehnic, de instruire și științific pentru TSO”, implementat de către Institutul de Sănătate Publică din Ucraina, cu sprijinul ICF „Alianța Internațională HIV/SIDA din Ucraina” în cadrul celei de a 6-a Runde a Programului Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Delegația Republicii Moldova care au prezentat experienta Moldovei în cadrul conferinței a fost compusă din persoane activ implicate în reformele din domeniul Terapiei de Substituție cu Opioide. Printre aceștia se număra Dl Mihai Oprea, director general al Dispensarului Republican de Narcologie, Dna Ilona Burduja, Șef Adjunct al Direcţiei Medicale din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare și Dl Igor Nastas, Conferențiar Universitar, Catedra Psihiatrie, Narcologie și Psihologie Medicală, USMF „N. Testemițanu”. În cadrul sesiunilor au fost prezentate Strategii de punere în aplicare a programelor TSO în Republica Moldova și Oportunităţile şi constrângerile privind TSO în instituţiile penitenciare din țara noastră.

Agenda evenimentului a inclus desfăşurarea unor discuții și schimb de experiența cu privire la indentificarea unor abordări pentru rezolvarea problemelor practice ce ţin de extinderea serviciilor TSO în Ucraina, diseminarea celor mai bune practici de punere în aplicare a TSO din regiune, creșterea gradului de conştientizare în rîndul factorilor de decizie privind durabilitatea măsurilor în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.