“Schimbăm Direcția? Nu și fără penitenciare!”

26 iulie 2012 – În cadrul celei de-a XIX-a Conferință Internațională privind SIDA, desfășurată în perioada 22-27 iulie la Washington, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC) au condus sesiunea intitulată „Schimbăm Direcția? Nu și fără penitenciare”, unde a fost pus accent pe crearea de urgență a condițiilor necesare pentru combaterea virusului HIV și a Tuberculozei în instituțiile penitenciare. În timpul sesiunii, a fost prezentat sumarul unor politici din domeniulansate de către UNODC, Organizaţia Internaţională a Muncii și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, întitulat „Prevenirea HIV, Tratament şi Îngrijire în penitenciare şi în alte instituții de tip închis: un pachet comprehensiv de intervenţii”. Aceste politici recomandă implementarea unui nou pachet comprehensiv de servicii ce constituie în total 15 intervenții pentru o abordare inovatoare privind prevenirea și controlul HIV în închisori.

Cele 15 intervenţii propuse sunt: 1. Programe de informare, educare şi comunicare; 2. Testarea şi consiliere HIV; 3. Tratament, îngrijire şi suport; 4. Profilaxie, diagnostic și tratamentul tuberculozei; 5. Prevenirea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt; 6. Programe de distribuire a prezervativelor pentru utilizatorii de droguri şi partenerii lor sexuali; 7. Profilaxia și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală; 8. Prevenirea violenței sexuale; 9. Tratamentul drog adicției; 10. Programele de schimb de ace și seringi; 11.Vaccinare, diagnoză şi tratamentul hepatitelor virale; 12. Asigurarea profilaxiei post-expunere; 13. Prevenirea transmiterii prin intermediul serviciilor medicale sau stomatologice; 14. Prevenirea transmiterii prin tatuare, piercing şi alte forme de penetrare a pielii şi 15. Protejarea personalului la riscurile ocupaționale posibile.

Deși o parte de intervenţii au fost prezentate în context, câteva experiențe de utilizare a acestora în unele penitenciare ale țărilor din Africa, Europa și America Latina au fost expuse publicului.

Coordonatorul Global pentru HIV/SIDA al UNODC, Christian Kroll, a făcut o incursiune privind problematica HIV la nivel mondial, inclusiv despre situația din penitenciare.  Kroll a subliniat faptul că vulnerabilitatea față de acest virus în sistemul penitenciar este cauzată de mai mulți factori, printre care se pot enumera atât la nivel de management al instituției penitenciare, cât și la nivelul politicilor sectoriale cum ar fi drepturile omului, justiţie penală, sănătate ocupaţională, sănătate publică și gender.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.