Simptomele infecţiei HIV

Simptomele infecţiei HIV

Care este diferenţa dintre HIV şi SIDA?

Abrevierea HIV se descifrează ca Virusul Uman Imunodeficitar. Virusul infectează celulele sistemului imun uman şi le distruge sau le inactivează. O persoană care are sistemul imun prejudiciat de HIV este mult mai vulnerabilă la infecţii şi tumori.

SIDA este prescurtarea pentru Sindrom Imuno-Deficitar Achiziţionat. O persoană cu HIV nu are SIDA decît dacă sistemul imun devine foarte slăbit. La acel moment, persoana va avea una sau mai multe boli serioase sau va pierde majoritatea celulelor sistemului uman.


Care sunt simptomele HIV şi SIDA?

Nu există simptome standarde ale infecţiei HIV sau ale SIDA.

Persoanele care trăiesc cu HIV ar putea să se simtă şi să arate bine, dar sistemul lor imun ar putea fi totuşi prejudiciat. Este important să se noteze că o persoană poate transmite mai departe virusul HIV imediat după infectare, chiar şi dacă se simte perfect sănătoasă.

Odată cu trecerea timpului şi fără tratament specific, HIV slăbeşte sistemul imun al persoanei infectate, făcînd-o mult mai vulnerabilă la infecţiile oportuniste. Aceste infecţii sunt cauzate de microbii care se află în jurul nostru tot timpul, cu care în mod normal se luptă sistemul uman sănătos. Odată ce HIV deteriorează protecţia organismului, aceste infecţii pot pătrunde sau produce o gamă întreagă de simptome – unele din acestea chiar foarte serioase. De asemenea, unele tumori pot apărea ca rezultat al prejudicierii sistemului imun şi pot cauza deteriorarea sistemului nervos şi a creierului.

Astfel de simptome nu sunt, totuşi, direct cauzate de HIV, şi nu pot fi interpretate drept semne distinctive de prezenţă a infecţiei HIV sau SIDA. Pentru diagnosticul SIDA se cer semne de deficienţă serioasă a sistemului imun, care nu pot fi explicate prin nici un alt factor în afară de HIV. Iar pentru acest scop este nevoie de un test la HIV.

Unicul mod de a şti cu certitudine dacă o persoană este infectată cu HIV este prin testarea la HIV.


Însăşi HIV are simptome?

Majoritatea persoanelor care devin infectate cu HIV nu observă nici o schimbare imediată în sănătatea lor. Cu toate acestea, unii ar putea suferi de boli asemănătoare cu gripa timp de cîteva săptămîni sau ar putea avea glande inflamate şi roşii. Aceste semne nu înseamnă că persoana deja dezvoltă SIDA.


„Am simptome asemănătoare cu gripa – ar putea fi HIV?”

Multe boli au simptome asemănătoare cu gripa sau pot cauza inflamarea glandelor. Nu puteţi avea HIV decît dacă aţi fost direct expus virusului. HIV se poate transmite prin contacte sexuale cu o persoană infectată, prin contact cu sînge infectat sau laptele mamar, sau prin injectare nesigură sau proceduri medicale.

Unicul mod de a şti cu certitudine dacă o persoană este infectată cu HIV este prin testarea la HIV.


Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.