Numărul bolnavilor de tuberculoză care nu mai răspund la tratament a crescut alarmant în anumite țări ale lumii, lucru susținut de un nou studiu publicat în revista medicală Lancet.
În perioada 2005-2008, în țări precum Estonia, Letonia, Peru, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud sau Thailanda, s-a înregistrat un număr alarmant de îmbolnăviri de tuberculoză rezistentă la medicamente. Mai exact, aproximativ 44% dintre pacienții care se confruntă cu tuberculoză nu au reacționat la medicamentele puternice administrate, după ce în prima fază medicamentele standard primite nu și-au făcut efectul.
Potrivit autorilor studiului, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză multirezistentă (TB-MR) este cu mult superioară ratei preconizate de Organizația Mondială a Sănătății, cu aproximativ 5%. De asemenea, în cele 77 de țări studiate, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză ultrarezistentă (TB-UR), care răspunde la un număr foarte mic de medicamente împotriva tuberculozei și niciodată la medicamentele standard, este de peste 6% din cazurile de îmbolnăvire.
Statisticile arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care în 2010 s-au înregistrat 8,8 milioane cazuri de îmbolnăviri de tuberculoză, dintre care 1,4 milioane de persoane și-au pierdut viața. Pentru anul 2012, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 500.000 de persoane au dezvoltat o formă de tuberculoză, iar dintre acestea 150.000 au decedat.
Potrivit autorilor studiului, formele de tuberculoză rezistente la cele mai puternice medicamente sunt rezultatul tratamentelor inadecvate sau de proastă calitate.
Lasă un răspuns