Testarea în timpul sarcinii

Testarea în timpul sarcinii

Principalul scop în testarea unei femei la HIV pe parcursul gravidităţii este de a preveni transmiterea infecţiei către făt. Transmiterea de la mamă la făt (MTCT) poate avea loc în timpul sarcinii, în timpul contracţiilor şi naşterii sau prin alăptare. Cu toate acestea, odată cu apariţia tratamentului şi intervenţiilor adecvate, şansele unui copil de a deveni infectat pe cale verticală pot fi reduse de la 25% la mai puţin de 2%.

În prezent, în regiunile în care este disponibilă terapia antiretrovirală, testarea în timpul sarcinii permite de asemenea identificarea şi tratarea infecţiei la mamă. Aceasta îi va permite să rămînă suficient de sănătoasă pentru a avea grija de copil şi să îşi vadă copilului crescînd.

Pentru multe femei, graviditatea va fi unica perioadă în viaţa de tînăr adult cînd vor accesa serviciile de sănătate regulat. Astfel, prezintă o oportunitate excelentă nu doar să facă screening-ul la HIV, dar şi să primească informaţii şi consultaţii privind riscurile virusului.


Testare de rutină

În majoritatea ţărilor dezvoltate, testele la HIV sunt oferite în bază de rutină ca parte a îngrijirii ante-natale sau oferite femeilor gravide care sunt considerate a fi expuse riscului HIV. Acest fapt a contribuit la reducerea dramatică a ratelor de transmitere de la mamă la făt.

Există două forme de testare de rutină: opt-out şi opt-in.

Opt-out

Într-un număr tot mai mare de ţări, testarea de rutină este oferită în bază de „opt-out”. Aceasta înseamnă să toate femeile gravide sunt testate la HIV, cu excepţia cazului în care ele refuză specific efectuarea testului. Înainte de test, toate femeile primesc informaţii despre ce reprezintă HIV, pentru ce se efectuează testul şi modul în care se efectuează testul. Orice femeie care primeşte un rezultat pozitiv va fi consiliată şi va primi tratament adecvat, dacă este necesar. Studiile din ţările dezvoltate au arătat că atunci cînd unei femei i se oferă testul HIV de rutină cu consiliere, circa 85–95% sunt de acord să îl efectueze.

Opt-in

În cazul testării opt-in, o femeie este informată despre disponibilitatea testului, dar ele vor fi testate doar dacă va cere acest lucru în mod specific. În general, aceasta înseamnă că doar femeile care se preocupă că ar putea avea HIV (poate pentru că se încadrează într-un „grup de risc”) vor fi de acord să facă testul. Testarea opt-in este în general considerată mai puţin eficientă decît opt-out. Multe femei cred că nu au nevoie de test, sau se tem că doctorul va asuma că duc un mod de viaţă „de risc” dacă sunt de acord. Aceasta înseamnă că şi procentul de femei care sunt de acord să ia testul tinde să fie mai mic.

În unele ţări (în special cele cu resurse limitate), testarea la HIV nu este oferită în bază de rutină ca parte a programelor naţionale de îngrijire pre-natală. Cu toate acestea, programele MTCT finanţate internaţional susţin multe ţări în dezvoltare, iar testarea la HIV în rîndul gravidelor este în creştere.


Ce presupune testarea la HIV a femeilor gravide în Moldova?

În Moldova, testarea la HIV este efectuată de regulă la prima întîlnire cu medicul de familie, sau obstetricianul, ginecologul, neo-natologul, la aproximativ a 10–12 săptămînă de sarcină. Se aplică politica de testare la HIV voluntară în bază de opt-out, ceea ce însemnă că femeia poate refuza testul la HIV şi oricum va beneficia de îngrijire natală. Femeii i se va colecta sînge, iar ulterior acesta va fi verificat la HIV, de obicei concomitent cu testul la rubeolă, hepatita B şi sifilis. De asemenea, se oferă informaţie sau o broşură care explică ce se testează şi în ce scop. Consilierea post-test este oferită tuturor femeilor la primirea rezultatului, indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ.

Dacă femeia nu a fost testată la HIV pe parcursul perioadei de graviditate şi/sau accesează serviciile natale doar la naştere, se va efectua un test rapid la HIV pentru a asigura siguranţa copilului.


Ce opţiuni mai există în afară de testarea voluntară?

Pe scara nivelului de intervenţie faţă de femei în timpul sarcinii, testarea de rutină în bază de opt-out este în general considerată a fi undeva la mijloc. Este obişnuită, acceptabilă pentru majoritatea şi nu încalcă drepturile femeilor. Cu toate acestea, la ambele capete ale acestei scări, sunt două strategii total opuse. Una este opţiunea de lipsă de intervenţie, ceea ce duce la un nivel înalt de transmitere verticală şi o populaţie mare de copii HIV+. Cealaltă este alegerea controversată a testării obligatorii.

Testarea obligatorie este diferită de cea voluntară întrucît mama nu decide dacă trebuie sau nu să se testeze. Ea este obligată de lege să efectueze testul şi nu este nevoie de consimţămînt.


Testarea în timpul sarcinii în ariile cu prevalenţă înaltă

Testarea voluntară de rutină în timpul sarcinii este recomandată peste tot, iar pentru ţările în dezvoltare care sunt în centrul epidemiei SIDA, este un pas esenţial în prevenirea MTCT şi în răspîndirea de mai departe HIV. Organizaţiile non-guvernamentale şi fondurile de caritate ajută la derularea programelor complete pentru prevenirea transmiterii de la mamă la făt în ţările în dezvoltare, dar lucrul lor este deseori limitat la arii mici sau anumite spitale. Programele de screening implementate de guvern la nivel de ţară sunt necesare pentru a oferi acoperire universală. Pînă recent, testarea voluntară de rutină era foarte nepopulară în ţările cu resurse limitate, dar au fost efectuate progrese semnificative în acest sens.

Screening-ul ante-natal ar putea fi dificil de implementat în ţările cu resurse limitate dintr-o serie de motive:

  • Constrîngeri monetare, adică nu este viabil din punct de vedere financiar de a testa toate femeile gravide
  • Stigma şi discriminarea ar putea fi foarte accentuate în anumite regiuni, iar multe femei se tem că oamenii i-ar descoperi statutul dacă efectuează testul
  • Lipsa de educaţie ar putea face doctorii şi moaşele mai precaute cu femeile HIV pozitive, în special dacă nu sunt disponibile rechizitele precauţiei universale (aşa ca mănuşile chirurgicale) la naştere. Tratamentul diferit sau refuzul îngrijirii ar putea împiedica femeile de a-şi afla statutul
  • Lipsa de medicamente, îngrijire specială sau formula laptelui matern pentru prevenirea MTCT poate duce la încrederea că testul la HIV este o pierdere de timp.

Cu toate acestea, atunci cînd sunt pe deplin informate de beneficiile testării, multe femeii în regiunile cu prevalenţă înaltă sunt foarte doritoare de a efectua testul. Un studiu efectuat în Zimbabwe a arătat că din 285 femei în 2005, 55% au fost testate la HIV pe parcursul gravidităţii, dar 80% ar fi dorit să efectueze testul. Aceasta a dus la recomandarea testării voluntare în bază de opt-out în întreaga ţară.


Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.