<!--:ro-->Tuberculoza – o problemă medicală și socială!<!--:-->

Tuberculoza – o problemă medicală și socială!

Condițiile de viață mai puțin favorabile,  stresul, malnutriția cu care se confruntă o parte din populația R. Moldova creează  toate circumstanțele ca TB să se dezvolte și să ia amploare. O altă problemă gravă este și subdiagnosticarea tuberculozei, în contextul în care pacienții inițiază tratamentul  prea tîrziu, din momentul  instalării  bolii în organism. Astfel de persoane  sunt contagioase și răspîndesc boala în jurul lor.

Tuberculoza se transmite pe cale aerogenă, prin tuse, strănut, vorbire de la o persoană cu TB activă la una sănătoasă.  Bacilul tuberculozei poate rezista chiar și cîteva zile pe suprafețe, într-un mediu prielnic, umed și întunecat. O altă sursă de îmbolnavire de tuberculoză este și  scuipatul pe stradă. Din păcate, acest obicei incalificabil se practică fără jenă în țara noastră.

Această boală  este una  perfect vindecabilă, dacă este descoperită la timp și pacientul respectă tratamentul recomandat de medic. Deseori TB debutează într-un mod înșelător prin manifestări asemănătoare gripei. Starea de slăbiciune frecventă, oboseală, subfebrilitatea, lipsa poftei de mîncare, tusea  cu o durată de mai mult de 3 săptămîni sunt semne  care ar trebui să alarmeze pe oricine și să se adreseze la medic. Stresul și viața dezorganizată constituie unul dintre cei mai importanți factori de risc ai tuberculozei, de asta este important să  menținem un echilibru între muncă, stres, odihnă și alimentație.

Această informație a fost diseminată la Centrul de Sănătate din Stăuceni, unde A.O ,,Pentru Prezent  și Viitor” a desfășurat  o sesiune de informare cu tematica ,,TB o problemă medicală și socială”, la care au luat parte pacienții cu TB, familiile acestora, tineri cu vîrste cuprinse între 18-20 ani, personalul medical al instituției, viceprimarul comunei Stăuceni, Sîrbu Sergiu,  ofițerul  sectorului de Poliție din com. Stăuceni, Roșca Artiom Vasile și asistentul social Bucarciuc Viorica. Cei prezenți  și-au expus părerea că și-ar dori ca să existe niște pîrghii legale, care să-i constrîngă pe cei nedisciplinați să urmeze tratamentul antituberculos și  să se evite astfel contaminarea cu TB a altor persoane sănătoase.

Sursa: www.ppv.md

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.