Ucraina este pe calea de a scăpa de toate formele de publicitate a tutunului, inclusiv la punctele de comercializare a ţigărilor

Începînd cu 16 septembrie curent, în Ucraina, este interzisă orice formă de publicitate a tutunului. Legea nr. 3778-IV, care a intrat duminică în vigoare, interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea produselor din tutun. Noua Lege extinde în mare măsură lista de interdicţii existente privind publicitatea la produsele din tutun. Astfel, din 16 septembrie, în Ucraina, publicitatea produselor din tutun este strict interzisă nu doar la Radio, TV, presa scrisă şi în aer liber, ci, de asemenea, pe internet, în reţelele de comercializare (magazine şi chioşcuri), sunt  interzise toate tipurile de sponsorizare, promovare şi stimulare a vânzărilor produselor din tutun.

Pentru încălcarea acestor prevederi, vor fi aplicate amenzi, care variază de la 30 la 50 UAH (echivalentul a 3700-6200 dolari sau 2700-4600 Euro).

Centrul de Advocacy “LIFE” a elaborat un card info-grafic, care aduce informaţii despre prevederile noi şi cele existente deja ale legii. Pe parcursul ultimelor 6 luni, ONG-urile active în domeniu i-au informat pe proprietarii reţelelor de marketing care comercializează produse din tutun despre schimbările ce se impun la nivel de legislaţie. Astfel, în cadrul proiectului naţional “Smoke Free Ukraine”/”Ucraina liberă de tutun”, Centrul de Advocacy “LIFE” a desfăşurat o amplă campanie de informare pentru conştientizarea necesităţii de a accepta măsurile propuse privind interzicerea oricăror forme de publicitate, promovare şi sponsorizare, înainte ca acestea să fie aprobate oficial. Cele mai multe centre de marketing şi magazine s-au conformat indicaţiilor respective, retrăgându-şi de la ecrane şi spaţiile de marcaj  toate tipurile de publicitate şi materiale promoţionale.

Centrul de advocacy “LIFE” şi Coaliţia  “Smoke Free Ukraine”, care numără peste 100 de organizaţii, vor monitoriza respectarea Legii şi vor efectua o monitorizare publică pe parcursul următoarelor luni în 7 oraşe din Ucraina.  Această monitorizare publică are ca scop creşterea respectării Legii prin diseminarea materialelor informative şi prezentarea plângerilor la Inspecţia de Stat pentru Protecţia Consumatorilor (agenţie responsabilă pentru controlul Legii) cu privire la cazurile grave de încălcare a Legii.

Ucraina întreprinde măsuri graduale în fortificarea legislaţiei naţionale în domeniul controlul tutunului. Începând cu 4 octombrie 2012, în Ucraina vor fi introduce avertismentele de sănătate sub formă de pictoriale, care vor ocupa 50% din suprafaţa pachetelor de ţigări, iar începând cu 16 decembrie 2012 fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice şi de muncă, inclusiv în cafenele, baruri şi restaurante.

Sursa: Centrul Regional de Advocacy “LIFE”, Ucraina

http://www.ensp.org/node/801

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.