Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor caută soluții noi în sporirea acoperirii cu servicii de reducere a riscurilor a grupurilor cu risc sporit de infectare

Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor caută soluții noi în sporirea acoperirii cu servicii de reducere a riscurilor a grupurilor cu risc sporit de infectare

La 12-16 noiembrie 2013,  a avut loc training-ul „Profilaxia HIV în mediul consumatorilor de droguri injectabile prin aplicarea intervențiilor PDI” (eng. PDI – Peer Driven Intervention), realizat de către Uniunea pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, cu suportul financiar al UNODC.

Scopul instruirii a constituit pregătirea personalului Programelor de Reducere a Riscurilor în implementarea programelor fundamentate pe modelul aplicării intervențiilor PDI.

În calitate de traineri au fost implicați doi specialiști din Ukraina din cadrul “Alianței Internațională pentru HIV/SIDA din Ucraina”, care au oferit atît setul teoretic de cunoștințe cît și recomandări din experiența proiectelor derulate în Ucraina. Acest suport, este apreciat drept unul de utilitate majoră în aspirația programelor de reducere a riscurilor de a implementa începînd cu anul 2015 în Republica Molodva acest tip de intervenție.

Participanții, coordonatori ai Programelor de Reducere a Riscurilor și lucrători outreach, s-au familiarizat cu modelul și etapele intervenției PDI, au practicat tehnici de consiliere necesare pentru recrutarea și instruirea beneficiarilor, au practicat lucrul cu bazele de date.

În final, participanții au apreciat relevanța subiectului, au menționat importanța competențelor dobîndite, au apreciat lucrul trainerilor și organizarea training-ului.

Este important de menționat că modelul intervențiilor PDI este o formă de intervenție în profilaxia HIV în mediul consumatorilor de droguri injectabile. Modelul a fost dezvoltat în SUA în anii ’80 ai secolului trecut de către un profesor de sociologie Robert Broadhead (Departamentul de Sociologie, Universitatea din Connecticut) și Douglas Heckathorn (Universitatea Cornell), ca o alternativă al modelului tradițional de munca-outreach.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.