UNODC atenționează: consumul de droguri stimulatoare este în creștere la nivel mondial

Consumul de droguri stimulatoare și infecția HIV: la acest capitol sunt încă multe de făcut

UNODC, 03 Februarie 2012– În 2009, între 14 și 20 milioane de oameni din lume au utilizat cocaină și între 13 și 56 milioane de persoane au consumat un anumit tip de substanţe stimulatoare cum ar fi amfetamina. Consumul de droguri stimulatoare, în special ATS (stimulanţii de tipul amfetaminei), a crescut în ultimul deceniu, iar noile metode de consum sunt în curs de dezvoltare. Conform Raportului Mondial al UNODC privind utilizarea de Droguri pentru 2010, se menționează că deși canabisul rămâne principala substanţă ilicită produsă şi consumată pe plan global, drogurile sintetice precum stimulanţii de tipul amfetaminei sunt acum pe locul doi în lume ca drog utilizat, înaintea cocainei şi opiaceelor.

UTILIZAREA DE DROGURI OBŢINUTE PE BAZĂ DE PRESCRIPŢIE MEDICALĂ A CRESCUT CONSIDERABIL

Multe dintre substanțele nereglementate sunt considerate droguri legale și înlocuiesc cocaina sau ecstasy. În unele ţări din regiunea Americii Latine, fumatul cocainei /cocainei crack se răspândeşte rapid. Persoanele fără adăpost sunt unul dintre grupurile afectate preponderent de această tendinţă. Utilizarea acestor tipuri de droguri a crescut semnificativ printre anumite sub-populații specifice, făcându-i practic invizibili în societate, cum ar fi lucrătorii sexuali, BSB şi travestiții. Strategiile de creştere a disponibilităţii şi a accesului la servicii de prevenire și de tratament încă sunt limitate.

Deja nu este neapărat nevoie să încalci legea pentru a utiliza stimulenți. Utilizarea de droguri obţinute pe bază de prescripţie medicală a crescut considerabil în America de Nord şi America de Sud, devenind astfel o modalitate normală pentru a răspunde nevoilor sociale necesare în mod constant.

Drogurile stimulente sunt disponibile în diverse forme şi purităţi, precum numărul divers al grupurilor de utilizatori. Cocaina, de exemplu, poate fi inhalată, fumată şi injectată. Metamfetamina sau amfetamina pot fi găsite sub forma de pulbere, comprimată, pastă, inclusiv sub formă cristalină. Ecstasy de obicei, este, disponibil sub formă de tablete sau pulbere.

UNODC FACE PRIMUL PAS ÎN STOPAREA UTILIZĂRII DE DROGURI STIMULATOARE

Îngrijorați de utilizarea tot mai intensă a stimulenților, precum şi vulnerabilitatea mare la HIV, un grup de cercetători şi diverși experţi din domeniu s-au reunit în cadrul unei conferințe globale desfășurate în São Paulo, Brazilia, pentru a aborda tematica drogurilor stimulatoare şi infecția HIV. Reuniunea a fost organizată de către UNODC, sub egida Guvernului Braziliei.

Scopul principal al reuniunii a fost de a discuta şi analiza rezultatele celor mai recente studii şi programe cu privire la utilizarea acestor tipuri de droguri – în special cocaină crack, ATS şi impactul utilizării acestor asupra infecției HIV, precum şi formularea unui set de recomandări destinate țărilor în ceea ce priveşte intervenţiile de prevenire HIV printre utilizatorii de droguri stimulante.

Participarea specialiştilor din 10 ţări, inclusiv Brazilia, India, Rusia, Africa de Sud, Thailanda şi Statele Unite ale Americii, a demonstrat că HIV şi consumul de stimulenți reprezintă o îngrijorare la nivel mondial, marcând astfel o revizuire comprehensivă a literaturii de specialitate realizată de către UNODC, aducând la lumină posibile răspunsuri cu privire la modul de a preveni şi a trata HIV în rândul persoanelor utilizatoare de droguri injectabile/non-injectabile, inclusiv a medicamentelor stimulatoare.

Reprezentantul Regional al UNODC Brazilia, Bo Mathiasen, a menționat că „sunt încă multe de făcut la capitolul modelelor de consum al drogurilor stimulante, specificul grupurilor utilizatoare, metodelor eficiente de conștientizare a personalelor cu privire la riscurile consumului de droguri precum şi vulnerabilitatea lor la HIV. De asemenea este important ca persoanele să aibă acces la tratament şi îngrijire„.

Deşi întâlnirea a marcat doar începutul unui proces profund de investigaţii, de colectare a datelor şi analizelor recente, unele subiecte ale agendei deja au ajuns la un consens. Este cunoscut faptul că sexul neprotejat și practicile nesigure de injectare sunt cele mai periculoase practici ce cresc gradul de vulnerabilitate la HIV a persoanelor consumatoare de droguri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.