USMF “Nicolae Testemiţanu” şi UNODC – parteneri pentru modernizarea procesului de instruire în domeniul tratamentului drog adicţiei şi prevenirii HIV/SIDA

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” (USMF) a stabilit un parteneriat de colaborare cu Agenţia Naţiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC) în Republica Moldova. Proiectul „Consolidarea capacităţilor naţionale pentru reducerea răspîndirii HIV/SIDA în rândul grupurilor vulnerabile în Europa de Est şi Asia Centrală” orientat spre îmbunătăţirea accesului, acoperirea şi calitatea serviciilor oferite consumatorilor de droguri injectabile (CDI) şi deţinuţilor.

Serviciile comprehensive HIV în rândul CDI recomandate de către organizaţiile internaţionale sunt activ implementate de către lucrătorii medicali din instituţiile sistemului de sănătate. Prin urmare, Ministerul Sănătăţii şi USMF “Nicolae Testemiţanu” sunt organizaţiile partenere ale proiectului, alături de alţi parteneri guvernamentali şi nonguvernamentali.

În procesul de realizare a proiectului menţionat, USMF “Nicolae Testemiţanu” va beneficia de suport tehnic sub formă de consolidare a sistemului de instruire a lucrătorilor medicali din Republica Moldova care oferă servicii persoanelor ce suferă de drog adicţie şi HIV/SIDA; actualizarea curriculei de studii pentru medici psihiatri-narcologi conform standardelor internaţionale şi practicilor naţionale în domeniul tratamentului drog adicţie şi HIV/SIDA; şi nu în ultimul rând îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale a subdiviziunilor implicate direct în realizarea acestor activităţi.

La 12 iunie 2012, în luna în care se marchează anual Ziua Internaţională împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri (26 iunie), UNODC a făcut o donaţie de echipament multimedia necesar catedrei Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală pentru organizarea activităţilor de instruire şi cercetare modern. În cadrul unei şedinţe la sediul Catedrei Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală cu participarea colaboratorilor Catedrei USMF şi UNODC, echipamentul a fost donat, iar alte domenii de colaborare au fost discutate atât cu prorectorul pentru relaţii internaţionale al USMF “Nicolae Testemiţanu”, Dl Valeriu Chicu, cât şi cu şeful catedrei Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală, Dl Anatol Nacu. Există un şir de oportunităţi de colaborare care urmează a fi implementate în parteneriat până la sfârşitul anului 2013.

Pentru informaţii suplimentare:

Coordonator de proiect, UNODC, Elena Jidobin

Tel. (022) 854 099 GSM: 068121215

e-mail: elena.jidobin@unodc.org

Parteneri USMF „Nicolae Testemiţanu”: Anatol Nacu, şef catedră Psihiatrie, Narcologie şi Psihologie Medicală

Tel. 022 85-74-62

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.